sobota, 1 lutego 2014

Tarta


Uwielbiam tarty. Są z jednej strony wykwintne a z drugiej niezwykle uniwersalne, bo można do nich użyć właściwie większości warzyw. U mnie najczęściej w tarcie lądują wszystkie warzywa i sery na które akurat nie mam pomysłu. Zawsze do rozpaczy doprowadzało mnie tylko ciasto. Wiadomo - można kupić. No ale żebym ja nie potrafiła dobrego kruchego ciasta zrobić?? Zawsze coś wychodziło nie tak - za grube, za lepiące, jakieś takie niedopieczone.. słowem nic, czym można by się pochwalić.  No więc któregoś razu się zawzięłam poczytałam (bardzo polecam lekturę na blogu facet z nożem, gdzie autor krótko i zwięźle opowiada jak zrobić ciasto kruche idealne) i przystąpiłam do rzeczy. Jest o niebo lepiej. Zapraszam więc na tartę z bakłażanem, serem feta i szynką prosciutto. Jest pyszna!

Tarta z bakłażanem, serem feta i szynką prosciutto

Ciasto
125 gr zimnego masła
250 gr mąki
jedno jajko
sól
rozpuszczona kostka lodu (nie, nie można użyć letniej wody z kranu. To bardzo ważne, żeby woda była zimna)

Masło posiekać na drobne kawałki z mąką, dodać jajko i szczyptę i szybko zagnieść ciasto. Nie można go wyrabiać, zagniatamy tylko do połączenia składników. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, dodajemy łyżkę - dwie lodowatej wody. Jak tylko składniki się połączą i powstanie nam zwarta kula, wkładamy ciasto do lodówki na minimum pół godziny. Ciasto ma być twarde i zimne. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem nadzienia.

Nadzienie
1 bakłażan
pomidorki koktajlowe
2 łyżki czarnuszki
ser feta
kilka plastrów szynki prosciutto
małe opakowanie śmietany 18%
2 jajka
sól, pieprz

Bakłażana kroimy w cienkie plastry (to ważne, inaczej będzie miał twardą skórę). Plastry układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni ok 10 minut. Pomidorki kroimy na 4 części, szynkę rwiemy w plastry. W osobnej misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy soli i pieprzu do smaku, wsypujemy nasiona czarnuszki.
Sprawdzamy, czy ciasto jest już gotowe, jeśli tak rozwałkowujemy je cienko, najlepiej między 2 arkuszami papieru. Czyli: rozkładamy kawałek papieru do pieczenia (dość duży) kładziemy na nim ciasto, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy. Dzięki temu ciasto nie będzie nam się kleić do wszystkiego, czego dotknie ;) Formę do tarty lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na to kładziemy ciasto. Spód nakłuwamy widelcem (nie będzie się wtedy podnosił) i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na 10 - 15 minut - spód ma być podpieczony, nie może być błyszczący i surowy. W międzyczasie sprzątamy kuchnię ;) Na podpieczonym spodzie układamy szynkę, pomidorki  i zalewamy to masą jajeczno - śmietanową. Na tym układamy bakłażana i posypujemy obficie serem feta. Pieczemy ok 20 minut, aż masa się zetnie (nie może być miękka przy dotyku, nie może brudzić palców przy dotyku). Serwować od razu, chociaż dobra jest tez na zimno lub następnego dnia. Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz